Ομιλία στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011

Ομιλία στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011

Θεόδωρος Καράογλου:

Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου επί του  προσχεδίου του Προϋπολογισμού  του 2011, νομίζω ότι πρέπει να  βάλω ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, ένα θέμα εξαιτίας του οποίου έχει  δημιουργηθεί ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.  Ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να υπαινίχθηκε ότι  οι δηλώσεις του κ. Γιούγκερ αφορούσαν στον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή  σε μια  απεγνωσμένη προσπάθεια  του να αποπροσανατολίσει  την κοινή γνώμη. Αποδείχθηκε ότι τελικά δεν ήταν έτσι τα πράγματα και ότι ο κ. Γιούγκερ, ευθαρσώς είπε ότι μιλούσε για τον κ. Παπανδρέου. Αναρωτιόμαστε με την ίδια ελαφρότητα και με την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας ο Υπουργός Οικονομικών. Αν μην τι άλλο οφείλει μια δημόσια συγνώμη για την απαράδεκτη αυτή κατηγορία, θα περιμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του, για τον απαράδεκτο αυτόν υπαινιγμό σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσαν με μεγάλη προσοχή στον Γενικό και τον Ειδικό Εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον κ. Αλευρά και τον κ. Κουτμερίδη, σχημάτισα την εντύπωση ότι μάλλον οι τοποθετήσεις τους κινούνται εκτός χρόνου, δεν λέω εκτός τόπου γιατί πραγματικά μιλούσαν για Προϋπολογισμό, αλλά λέω εκτός χρόνου γιατί δεν μιλούσαν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 αλλά μιλούσαν για τον «εκτροχιασμό» του προϋπολογισμού του 2009.

 Για τον οποίο βέβαια «εκτροχιασμό» του Προϋπολογισμού του 2009 δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρώτον, ότι έχετε και εσείς ευθύνη κατά το ένα τέταρτο μιας που από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 ήσασταν εσείς κυβέρνηση. Το 2009 είχαμε την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μέσα στο 2009 είχαμε δύο αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες, τον Ιούνιο του 2009 τις Ευρωεκλογές και τον Οκτώβριο τις εθνικές εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίηση ενός Προϋπολογισμού. Είχαμε απέναντι μας μια ανεύθυνη, τυχοδιωκτική Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία θυμίζω μεταξύ άλλων θα επανακρατικοποιούσε τον ΟΤΕ, θα επανακρατικοποιούσε την Ολυμπιακή,  θα έδιωχνε την Cosco  και τους Κινέζους, αυτούς που είδαμε προχθές να υποδέχεται μετά φανών  και λαμπάδων  από το λιμάνι του Πειραιά, θα έβαζε  τα τρακτέρ  των αγροτών που είχαν έρθει  από τη Κρήτη στο Σύνταγμα να διαδηλώσουν  και βέβαια  υπέθαλπτε κάθε συντεχνιακή συλλογική  διεκδίκηση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας.  Βέβαια, είχαμε και την  δημιουργική λογιστική της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  που φούσκωσε τεχνητά  το έλλειμμα του 2009  με μεταφορά εσόδων του 2009 στο 2010 και αντιστρόφως φούσκωσε,  επίσης, τις πληρωμές των δαπανών του 2009, μια που έκανε τις δαπάνες αυτές του 2010 στο 2009.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., νομίζατε ότι με αυτόν τον τρόπο σκάβατε τον λάκκο της Ν.Δ., αλλά δυστυχώς σκάψατε το λάκκο της ελληνικής οικονομίας και την ρίξατε μέσα στον λάκκο αυτό. Παραλάβατε μια κρίση ελλείμματος και τη μετατρέψετε σε κρίση δανεισμού, παραλάβατε τα spreads στις 130 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2009 και τα πήγατε στις 1000 μονάδες βάσης, παραλάβατε μια χώρα περήφανη εντός και εκτός συνόρων και την καταστήσατε περίγελο του κόσμου με τις υβριστικές αναφορές σας σε βάρος της ίδιας χώρας, παραλάβατε μια χώρα εθνικά υπερήφανη, ανεξάρτητη και δυνατή και παραχωρήσατε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου. Αυτό είναι το παρελθόν που θέλετε να μας γυρίσετε πίσω. Δεν προέρχεστε και εσείς από παρθενογένεση, έχετε και εσείς το δικό σας παρελθόν. Έχετε έναν χρόνο στις πλάτες σας, επομένως αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μιλήσατε για αξιοπιστία. Θεωρώ αν μη τι άλλο, ότι αυτό είναι το συντομότερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί ποτέ. Μιλάτε για αξιοπιστία εσείς, που προεκλογικά μιλούσατε ότι θα καταστήσετε τη χώρα Δανία του
νότου. Λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν και με τα λεφτά που υπάρχουν θα δώσετε αυξήσεις  μεγαλύτερες του πληθωρισμού στους Έλληνες  πολίτες, μισθωτούς και συνταξιούχους.  Αυτή είναι η αξιοπιστία σας;

 Ερχόμενος τώρα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και μελετώντας το προσεκτικά, είναι εύκολο να καταλήξει κανείς  σε τέσσερα συμπεράσματα. Πρώτο συμπέρασμα, πρόκειται για ένα κείμενο που προσπαθεί να συμβιβάσει  την μια ανάγκη  να παρουσιαστεί ένας Προϋπολογισμός όσο γίνεται πιο ήπιος απέναντι στους πολίτες και αυτό γιατί είμαστε λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από την άλλη, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προόδου προς την Τρόικα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα στα πλαίσια του Μνημονίου. Είναι βέβαιο αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που θα έρθει στις 15 Νοεμβρίου, θα είναι εντελώς διαφορετικό με το προσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Θα είναι ένα σχέδιο Προϋπολογισμού επί τα χείρω για τους Έλληνες πολίτες, γιατί τότε θα έχουν περάσει οι εκλογές. Όπως επίσης, και του χρόνου τέτοια περίοδο όταν συζητάμε για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, τα απολογιστικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2011 δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτά τα οποία προβλέπεται σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που εύκολα βγαίνει, είναι ότι μάλλον το κείμενο αυτό γράφτηκε από δύο διαφορετικές ομάδες εργασίας. Πώς αλλιώς μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι, θεωρητικά γνώστες των οικονομικών, να δηλώνουν στο ίδιο κείμενο από τη μια πλευρά, ότι η ύφεση το 2011 θα είναι στο 2,6% από το 4% που είναι φέτος, ότι η ανεργία θα φτάσει το 15%, ότι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά 1 δισεκατομμύριο σε σχέση με το 2009, ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 8,5%, η δημόσια κατά 18% σε σχέση με το 2009 και από την άλλη να θέτουν στόχους αύξησης των έμμεσων φόρων κατά 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι γνωστό σε όλους, ότι η ύφεση φέρνει μειωμένα έσοδα για το Κράτος και αυτό το διδάσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές στα πανεπιστήμια. Εκτός αν μιλάμε για πλήρη αφαίμαξη του ελληνικού λαού, αλλά ακόμη και αν προσπαθήσετε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Ένα τρίτο συμπέρασμα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι πλέον σας νοιάζουν μόνο οι αριθμοί και όχι άνθρωποι. Το καλοκαίρι του 2009, ενάμιση χρόνο περίπου πριν, η ανεργία βρισκόταν στο 9% και σήμερα μας παρουσιάζετε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα φτάσει το 15%. Περίπου διπλασιασμός δηλαδή των ανέργων, των ανθρώπων που ζουν στην ανασφάλεια, στην αβεβαιότητα και στο περιθώριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι 300 χιλιάδες ακόμη άνθρωποι που σήμερα έχουν μια εργασιακή ασφάλεια θα βρεθούν στην ανεργία. Βέβαια, αν σε αυτό προσθέσουμε, ότι πολλές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ζουν με δραματικά μειωμένα εισοδήματα, ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εφαρμόζουν προγράμματα μειώσεων μισθών ή μειωμένης απασχόλησης και αν προσθέσουμε ότι πολλοί αλλοδαποί έχουν πάρει, ήδη, το δρόμο της επιστροφής, τότε καταλαβαίνουμε, ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πολύ μεγαλύτερη. Πώς λοιπόν θα εισπράξετε περισσότερα από τα επιπλέον 2 δις μόνο από το Φ.Π.Α. που προβλέπεται;

Ένα τέταρτο συμπέρασμα, είναι ότι ενώ θεωρητικά ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε για να «συμμαζέψετε» την οικονομία που ήταν σε κίνδυνο, εσείς του λέτε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, μετά από δύο χρόνια της πιο σκληρής λιτότητας που γνώρισε ποτέ στην ιστορία του ο τόπος, θα έχει αυξημένο δημόσιο χρέος κοντά στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πληρώνει αυξημένους τόκους περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πληρώσει 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους κατανάλωσης. Ακόμη, στην ακίνητη περιουσία θα πληρώσει περίπου 85% περισσότερους φόρους σε σχέση με το 2009. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. 526 εκατομμύρια φόρους είχαμε στην ακίνητη περιουσία το 2009, 680 εκατομμύρια  το 2010, 965 εκατομμύρια το 2011. Αν θυμάμαι καλά, εσείς δεν ήσασταν που υποσχόσασταν μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, όταν συζητούσαμε για το ΕΤΑΚ του 2009; Όλα αυτά τη στιγμή που έχει καταργηθεί το αφορολόγητο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι απαλλαγές φόρου για τον μέσο φορολογούμενο.

Το πλέον παράδοξο είναι ότι παρόλα τα νούμερα που παρουσιάσατε, που είναι από μόνα τους δυσάρεστα είναι ταυτόχρονα και τα αισιόδοξα νούμερα της ιστορίας. Η πραγματικότητα προβλέπεται να είναι πολύ χειρότερη. Πιστεύω, ότι από τις 15 Νοεμβρίου κιόλας θα έχετε ένα δεύτερο σχέδιο στα συρτάρια σας με αναθεωρημένους στόχους και προβλέψεις και με διορθώσεις δυστυχώς επί τα χείρω για τους Έλληνες πολίτες.

Το 2010, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, ολοκληρώνετε με πολύ σοβαρές αποκλίσεις τους στόχους του Προϋπολογισμού, λόγω της αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής. Ήδη, υπάρχει απόκλιση 2,5 δισεκατομμύρια στα έσοδα, καθώς όσο αυξάνονται οι φόροι μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση. Για να μειώσετε το έλλειμμα, συρρικνώνετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μειώνετε το πρόγραμμα εξοπλισμών, και επιστρατεύετε το σχέδιο περαίωσης. Πραγματικά, αμφιβάλλω αν οι φιλόδοξοι στόχοι για την περαίωση που έχετε θέσει, επιτευχθούν. Η αγορά στενάζει έξω κ. Σαχινίδη και εσείς στο Υπουργείο Οικονομικών κάνετε ότι δεν ακούτε.

Το 2011, η ύφεση θα φτάσει στο -2,6% από το 4% του 2010. Αξίζει να παρατηρήσουμε, πάντα από το λεγόμενά σας, ότι ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2009 η παγκόσμια οικονομία είχε ύφεση περίπου στο 1%, η ευρωζώνη περίπου στο -4,1%, η Ελλάδα έστω οριακά είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σήμερα μας λέτε, ότι, ενώ η παγκόσμια οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,5 %, η ευρωζώνη τρέχει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1%, 1,6% προβλέπεται για το 2011, η Ελλάδα βυθίζεται σε πολλαπλάσια ύφεση. Οποιαδήποτε, λοιπόν, προσπάθεια προσαρμογής του ελληνικού μέσου εισοδήματος με το αντίστοιχο εισόδημα του μέσου ευρωπαίου πολίτη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, πάει χαμένη.

Τελικά, ο χρόνος είναι πολύ λίγος και γι' αυτό θα αναγκαστώ να αφήσω πολλά σημεία, αλλά στη διάρκεια της δευτερομιλίας μου θα μπορέσω να τα αναπτύξω.

Κύριε Υπουργέ, από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού μου έχουν γεννηθεί και ορισμένες απορίες. Που είναι κάποια πρόβλεψη για τον αναπτυξιακό νόμο; Δεν διάβασα καμία αναφορά. Πως θα αξιοποιήσετε, όπως λέτε, τα  ΣΔΙΤ, αφού έχετε παγώσει ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος. Πως θα μειώσετε κατά 2 δισεκατομμύρια το πρόγραμμα αποπληρωμής των εξοπλιστικών, όταν η χώρα μας για τις υποχρεώσεις αυτές έχει υπογράψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συγκεκριμένα συμβόλαια. Πως θα αυξήσετε κατά 2 δισεκατομμύρια τις εισροές από ευρωπαϊκά προγράμματα, όταν δεν έχουν τρέξει καν οι αντίστοιχες προκηρύξεις. Πως θα προλάβετε και με ποιον τρόπο; Η πραγματική οικονομία αντιδρά, η πραγματική οικονομία αδυνατεί να ακολουθήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επί χάρτου. Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την οικονομική της πολιτική όσο είναι νωρίς. Νέος αναπτυξιακός νόμος, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, αξιοποίηση του θεσμού των ΣΔΙΤ, Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, είναι μερικά από τα σημεία που αποτελούν μονόδρομο για να υπάρξει ανάπτυξη.

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη,  δεν γίνουν νέες επενδύσεις,  δεν υπάρξει παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα μας, δεν πρόκειται να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα. Αλλάξτε, λοιπόν, την οικονομική σας πολιτική. Μην καταδικάζετε την κοινωνία, μην καταδικάζετε την ελληνική οικονομία. Μην οδηγείτε τους πολίτες και τη χώρα σε κοινωνική έκρηξη. Μετατρέψτε την σε δημιουργική ορμή. Δώστε πλαίσιο, ευκαιρίες, δυνατότητες να ξαναπάρει μπροστά το δαιμόνιο της ελληνικής φυλής, να δημιουργήσει ξανά μια ισχυρή οικονομία.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011 δεν απαντάει στα παραπάνω ζητήματα, στα παραπάνω ερωτήματα. Και αφού το προεκλογικό προσχέδιο του 2011 είναι της απελπισίας, φανταστείτε τι θα γίνει με το μετεκλογικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, που δυστυχώς θα είναι της απόγνωσης.

Αυτό, λοιπόν, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να το εγκρίνει. Σας ευχαριστώ.